Tekstgrootte: Kies de grootte van de letter
WMO Cliëntenraad Hengelo | Aanspreekpunt voor iedereen!

Laaggeletterd zijn, wat betekent dat?

14 januari 2018

Mini-informatie:

Heeft u flink moeite met lezen en schrijven? Dan bent u niet de enige. In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen hetzelfde probleem. Heeft u hulp nodig bij het lezen van moeilijke brieven, of het invullen van formulieren dan kunt u aankloppen bij de balie van de bibliotheek in de Beursstraat. Wilt u beter leren lezen en schrijven dan kunt u daar óók terecht.

In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen flink moeite met lezen en schrijven, men noemt ze “laaggeletterd”.  “Als de samenleving ingewikkelder wordt en loketten sluiten, zijn laaggeletterden het eerst de klos. Zij haken af en vallen uit omdat zij geen wijs worden uit de brieven die ze krijgen en raken ook online de weg kwijt” schrijven  Pieter Hilhorst en Albert Jan Kruiter in de Volkskrant van 16 maart 2017.

Het ongelukkige is, dat uitgerekend laaggeletterden veel met de overheid van doen hebben. Ze hebben vaker een uitkering, vaker schulden en ook meer gezondheidsproblemen. Je zou kunnen zeggen, hoe slechter het met je gaat, hoe meer post je krijgt van de overheid en hoe meer formulieren je moet invullen. In het artikel in de Volkskrant  staat het verhaal van mevrouw De Vries die in acht jaar tijd 2 duizend brieven kreeg van instanties waar ze niets van begreep. Gelukkig helpt haar buurman haar daar nu bij.

Als het gaat om toegankelijkheid en begrijpelijk taalgebruik laat de overheid heel wat steken vallen. Veel loketten zijn dicht, veel brieven en formulieren zijn nodeloos ingewikkeld en websites zijn vaak moeilijk toegankelijk.

De oplossing moet van twee kanten komen.

Als je moeite hebt met lezen en schrijven moet je proberen je taalvaardigheid te verbeteren en daar kun je hulp bij krijgen. Het Taalpunt Menthol in de centrale bibliotheek aan de Beursstraat in Hengelo biedt allerlei hulp en ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal. Iedereen kan daar terecht. Als dat allemaal niet lukt kun je ook hulp krijgen bij het lezen van onbegrijpelijke brieven of het invullen van formulieren. Ook daarvoor kun je terecht in de bibliotheek bij de Brievenhulp van de Hulpdienst Hengelo. Meld je voor deze diensten bij de balie, zij helpen je verder.

Daarnaast heeft de overheid de plicht om toegankelijk te zijn en in begrijpelijke taal te schrijven. Daar wordt hier en daar ook aan gewerkt. In Utrecht mag  je een brief van de Gemeente  die je niet begrijpt terugsturen met een streep door moeilijke zinnen. Bij de Sociale Verzekeringsbank laten ze brieven nu eerst lezen door een testpanel van laaggeletterden.

Als het gaat om de uitvoering van de WMO doet de gemeente Hengelo het in een aantal opzichten erg goed. Het zorgloket is een echt loket waar u te woord gestaan wordt door een medewerker, hetzelfde geldt voor het keukentafelgesprek. Over de brieven die de gemeente schrijft zijn we minder tevreden, dat kan volgens ons een stuk simpeler, maar daarover gaan we in gesprek.

FacebookTwitterEmailPrint
Actualiteiten overzicht
©2021 WMO Cliëntenraad Hengelo | Webdesign: Elschotdesign
Ga terug naar boven